Nationaal Platform voor de Talen

Nieuws

Aankondiging: symposium voor docenten en lerarenopleiders over narratieven en metaforiek

Mensen vertellen elkaar voortdurend verhalen. Vaak gebruiken mensen (al dan niet bewust) metaforen om die verhalen kracht bij te zetten, bijvoorbeeld om daarmee zaken te verhelderen, om empathie op te wekken of juist om te stigmatiseren. Hoe deze metaforen en verhalen helpen om de wereld beter te begrijpen, staat centraal bij het symposium Changing the world by Narrative & Metaphor, dat op zaterdag 14 september 2019 door de lerarenopleiding van de Vrije Universiteit wordt georganiseerd.

Internationaal congres over narratieven en metaforen

Na het succes van het vorige internationale congres Narrative & Metaphor in Education, Look Both Ways, organiseert de lerarenopleiding van de Vrije Universiteit nu een nieuw internationaal congres waarbij narratieven en metaforen worden samengebracht in verschillende disciplines (bijvoorbeeld rechtspraak, politiek en onderwijs). Het symposium is bedoeld voor alle docenten en lerarenopleiders met een interesse voor taal, onderwijs en samenleving.

Het programma in hoofdlijnen

Op het programma voor het symposium staan onder andere keynotes van prof. Dr. Michael Hanne over hoe narratieven en metaforen van invloed zijn op ons denken, beleid en handelen. Daarnaast zal prof. Dr. Liesbeth Korthals-Altes ingaan op narrative savviness, oftewel het vermorgen om de verleiding van verhalen te weerstaan. Zij legt uit hoe die vaardigheid essentieel is voor goed burgerschap. Daarnaast worden diverse workshops gegeven over hoe metaforen en verhalen in het onderwijs kunnen helpen om kennis over te brengen of juist om leerlingen te stimuleren kritisch naar die kennis te kijken. Daarbij is er uiteraard ruimte voor discussie.

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op zaterdag 14 september 2019 in Cultuurcentrum Griffioen in Amsterdam en duurt van 10.00 uur tot 16.30 uur. Kosten voor deelname bedragen € 30,-. Aanmelden voor het symposium kan via deze pagina. Zie de officiële uitnodiging voor meer informatie.


terug