Nationaal Platform voor de Talen

Nieuws

Veel media-aandacht voor schrappen van “de studie Nederlands” aan de Vrije Universiteit

Vorige week heeft de Vrije Universiteit Amsterdam aangekondigd de Nederlandse track van de bacheloropleiding Literatuur & Samenleving niet meer aan te bieden. Woordvoerder Wessel Agterhof lichtte dit besluit toe in het radioprogramma De Taalstaat van NPO Radio 1, dat hier terug te luisteren is. Het nieuws deed heel wat stof opwaaien.

Literatuur & Samenleving vs. de studie Nederlands

Veel kranten meldden dat “de studie Nederlands” is geschrapt. Dit verdient echter een kleine kanttekening. Het gaat namelijk om een Nederlandse track van de brede opleiding Literatuur & Samenleving, die ook een Engelse track heeft. De opleiding Nederlandse Taal & Cultuur werd al enkele jaren niet meer in haar originele vorm aangeboden op de Vrije Universiteit.

Overigens bestaan er op de Vrije Universiteit nog wel een minor en een masteropleiding op het gebied van Nederlandse letterkunde. Daarnaast blijft Nederlandse taalbeheersing een prominente rol spelen in de track ‘Taal, Media & Samenleving’ van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Dalende studentenaantallen bij talenstudies

Veel docenten en studenten die zich in de online discussie mengen, zijn het erover eens dat de studie Nederlands niet de waardering krijgt die ze verdient. Hetzelfde geldt voor diverse andere talenstudies, die hun aantallen aanmeldingen ook al een paar jaar zien dalen.

Tegelijkertijd zijn veel taalstudenten en -alumni juist enthousiast over hun studie, zo blijkt uit gesprekken die wij als Nationaal Platform voor de Talen met diverse studenten en alumni hebben gevoerd. Zij benadrukken juist dat talenstudies uitdagend en interessant zijn. Dat is een belangrijke boodschap om uit te dragen.

Studiekeuzecampagne

Als Platform werken we momenteel aan een studiekeuzecampagne gericht op talenstudies, zowel Nederlands als de moderne vreemde talen. Die campagne, die in de komende maanden wordt gelanceerd, is onderdeel van het Deltaplan voor de Talen dat wij gaan opstellen en waarnaar de minister van Onderwijs recentelijk heeft verwezen.

Berichtgeving over de studie Nederlands

Voor wie geïnteresseerd is in de berichtgeving rondom de studie Nederlands, volgt hieronder een selectie van de nieuwsberichten die de afgelopen week zijn verschenen.

Daarnaast staan er diverse discussies over de kwestie Nederlands op Neerlandistiek.nl. Enkele gepubliceerde opiniestukken zijn de volgende:

Verder is er veel over het onderwerp gediscussieerd op Twitter. Via steekwoorden als ‘studie Nederlands’ zijn diverse discussiebijdragen op Twitter terug te lezen.


terug