Logo Universiteit Utrecht

Nationaal Platform voor de Talen

Nieuws

Voorzitter Prof. Dr. Mike Hannay te gast bij De Taalstaat

Op zaterdag 24 maart 2018 was prof. dr. Mike Hannay te gast bij De Taalstaat, het radioprogramma van Frits Spits op NPO Radio 1. In een interview van ruim 10 minuten vertelt hij meer over de doelen van het Nationaal Platform voor de Talen, waarvan hij sinds april 2018 voorzitter is.

Minder taalstudenten en taalprofielkiezers

In het interview vertelt Mike Hannay over de terugloop van het aantal taalstudenten in Nederland. Mike legt uit waarom die daling volgens hem al begint op de middelbare school, waar steeds minder studenten in de derde klas voor het profiel Cultuur & Maatschappij kiezen. De afgelopen drie jaar is het percentage scholieren met dit profiel gedaald van 13% naar 6% en die daling zet mogelijk verder door. Ook geeft hij aan dat de interesse van scholieren voor taal meer gewekt kan worden door de focus minder te leggen op enkel taalvaardigheid en voorbereiding op het examen.

Ontwikkeling van een Deltaplan

In het interview legt Mike Hannay uit wat de rol van het Nationaal Platform voor de Talen is om deze daling van het aantal taalstudenten tegen te gaan. Het Platform is in het leven geroepen om een Deltaplan te ontwikkelen voor de universitaire taalstudies in Nederland. In eerste instantie zal de meeste aandacht uitgaan naar de schooltalen Nederlands, Engels, Duits en Frans, maar in het uiteindelijke plan zal er zeker aandacht zijn voor alle moderne vreemde talen. Het Platform gaat onder andere de bestaande initiatieven samenbrengen om zo tot een geïntegreerde aanpak te komen.

Interview terugluisteren

Via deze website houden we u uiteraard op de hoogte van de stappen die wij als platform zetten. Het volledige interview van Frits Spits met Mike Hannay is terug te luisteren via de website van NPO Radio 1.


terug